DJB (Diák Jóléti Bizottság)

 

A Diákjóléti Bizottság (DJB) legfőbb feladata a Rendszeres, illetve a Rendkívüli Szociális Ösztöndíj Pályázatok bírálata. A Bizottság tagjai Karonként egy-egy hallgató, melyet a Kari Hallgatói Részönkormányzat elnöksége választ meg, a Bizottság elnöke pedig az EHÖK Szociális ügyekért felelős elnökségi tagja.
A bizottság havonta legalább egyszer összeül, hogy elbírálja a Rendkívüli Szociális Ösztöndíj igényléseket. A szeptemberi és februári időszakban mondhatni folyamatosan ülésezik a Bizottság, mert az összes pályázatot egyesével meg kell vizsgálni. Ezt a folyamatot hívják „szoctám bírálásnak". A DJB összes tagja bírálja a beadott pályázatokat.

Az egész folyamat úgy néz ki, hogy a papír alapon leadott űrlapot a bíráló a kezébe veszi és kikeresi, hogy az elektronikus rendszerben le van adva. Ha megtalálta, akkor a szabályzatnak megfelelően átnézi, hogy minden ponthoz fel van-e  töltve a megfelelő igazolás. Az elektronikus rendszerben minden egyes ponthoz beírja a megfelelő pontszámot, amelyet a rendszer összesít és ebből alakul ki a végső pontszám.

Bírálat végén a DJB-s megvizsgálja, hogy a hallgató milyen kategóriába tartozik, és hogy alá van-e írva a kinyomtatott lap. A kategóriákról részletesebben lesz szó a Rendszeres Szociális Ösztöndíj résznél. Így, egyesével, félévente hozzávetőlegesen 1500 pályázatot néz át a bizottság. A bizottság tagjai a szoctám időszakokban személyesen is igyekeznek rendelkezésetekre állni, ügyeleti idővel kapcsolatban nézelődjetek a honlapon.

https://eszoctam.hok.uni-obuda.hu/djb

Az alábbi dolgokban tudnak segíteni Nektek:
• a kitöltésben
• hogy honnan kell beszerezni egy adott igazolást
• hogy mikorra várhatóak az eredmények

Amiben biztos, hogy nem tudnak segíteni:
• hogy mekkora lesz az intézményi minimum ponthatár
• hogy hány Forint lesz egy pont értéke

 

A szociális helyzeten alapuló ösztöndíjak a felsőoktatási intézményekben tanuló, a hallgató társaihoz képest nehezebb szociális helyzetben élő hallgatók egyetemi tanulmányainak anyagi megsegítésére jöttek létre. Ezen ösztöndíjak, ösztöndíj rendszerek működését elsősorban a Felsőoktatási Törvény, az 51/2007 Kormányrendelet és az intézményi juttatási és térítési szabályzat deklarálja.